Australia, Osobliwości Australii

Biały ser, dziwactwa w podróży

Jesteś jak babcia Jagusia

powiedział Ł. zaglądając do garnka.

Wyjeżdżając z Polski nie podejrzewałam, że będę robić ser 14 000 km od domu. Ba, będąc w Polsce nigdy nie przyszło mi to przez myśl. Jak to jednak bywa, spotykamy w w podróży innych inspirujących ludzi, którzy nawet tego nie podejrzewając, dają nam cząstkę siebie. Pani mama W. podzieliła się ze mną sposobem na biały ser.

IMGP4710W ramach nowych doświadczeń życiowych postanowiłam spróbować. Nawet jeśli miałby to być pierwszy i ostatni raz. Post ten powstał więc tylko i wyłącznie dzięki uprzejmości pani mamy W.

Wśród porad na temat sernika robionego za granicą często pojawia się Ricotta jako główny składnik. A tu proszę. Nie trzeba. W Australii mamy lato, więc ser robi się sprawnie stojąc tylko w domu.

Jak zrobić sobie ser biały w Australii?

  1. Kupujemy pełne, tłuste mleko (NIE hilo). Ja kupiłam to:

IMGP4476Pani mamie W. z 9 l mleka wychodzi ok. 2 kg sera. Mi z 6 l wyszedł może 1 kg, może  1.5 kg.

2. Wlewam 2 butelki mleka do dużego garnka, dodaję 2 łyżka czubate śmietany i przykrywam przykrywką.

3. Stoi sobie mleko koło kuchenki przez  3,4 dni. Wącham co jakiś czas czy dalej nie czuć nic niepokojącego. Po 4 dniach na najmniejszym ogniu podgrzewam przez 2 h (na kartce od mamy W. było napisane 0.5h  – 1h ale mi się pomyliło i źle zapamiętałam) co jakiś czas mieszając. NIE GOTUJĘ.

IMGP4617Wrzenie mleka nam spartoli serek. Więc cierpliwie czekam, mieszam, czasem zdejmuję z ognia, żeby przypadkiem się nie zagotowało.

Biorę w 2 palce trochę sera, jak już się nie rozmazuje między palcami, wyłączam i całość wrzucam w lniany woreczek (w mojej wersji cienki t-shirt) i mocno odciskam. Później ser wieszam na kranie, żeby spokojnie odciekł do końca. „Tak robiła babcia Jagusia” poucza Ł.

4. Więc  babciowym sposobem zostawiamy na odcieknięcie ser na noc. Powinien jeszcze 1-2 h poleżeć w lodówce, ale pierwszą część zjadamy już na śniadanie.

Wyborność. Po 6 miesiącach ser biały z miodem na śniadanie to niezłe miodzio.

IMGP4713

Mój wyszedł mocno wysuszony i zgranulowany (pewnie przesadziłam z gotowaniem), ale dzięki temu trzymał się długo. Po dodaniu odrobiny mleka uzyskamy konsystencję, jakiej potrzebujemy.

Smacznego

Do your own cottage cheese

IMGP4618Cottage cheese, so popular in Poland, we found difficult to find abroad. Thanks to Mrs W. I will share with you very simple and easy recipe.

You will need:

  • 2 bottles of full, fat milk (not hilo!)
  • 1  spoon of sour cream
  • 2 big pot
  • 1 linen bag
  • 5 days
  1. Pour milk to the pot, add 1 spoon of sour cream
  2. Leave the pan in warm place for 3-4 days
  3. After 4 days cook for 30 min. – 1  hour (DO NOT BOIL) on the small flame, stir often

check between fingers. If it not blurring – it is ready.

4. Pour the cheese to the linen bag and squeeze. Hang it for a night to get rid off the water.

After 1 hour in the fridge your cheese is ready!

8 Comments

  1. Ivon

    Oj.tez musze zrobic bo w Hiszpanii nie ma naszego twarogu…:) czytalam jeszcze o innym sposobie robienia sera z kefiru ktory zwyczajnie zamrazasz i gotowe..
    Pisala o tym Polka w szwecji… No…jutro zatem biore sie do pracy- to bedzie polski tydzien bo dzis buleczki drozdzowe z powidlami ze sliwek i salatka warzywna a jutro serek! !nasz twarog!…a jak twarog to….hmmm…moze pierogi ruskie! Pa!

    Reply
      1. Ivon

        Chcialam zrobic twoj ser ale nie mozna tu kupic swiezego mleka…wiec skorzystalam z przepisu kolegi i : kubelek jogurtu typu greco mieszasz np.cebulka, posuekanym czosnkiem, startym ogorkirm, rzodkiewla, lub owocami…/co chcesz…po czym przelewasz do sciereczki bawelnianej lub pieluchy i wieszasz nad garnkiem. Nie ugniatasz. Rankiem wyjmujesz przecudny twarozek gotowy na chlebek! Pychota!

        Reply
        1. Paula Author

          Dzięki Ivon za alternatywną wersję. Może podzielisz się w jakim kraju i dokładnie z jakiego serka można go zrobić?

          Reply
  2. Bjuty

    hah, ja jak się okazało nie toleruję mleka i zabieramy się z Łukaszem za własnej roboty mleko migdałowe 😛 przepis wydaje się bardzo prosty 😉 zresztą wszystko domowe smakuje lepiej (przypomniał mi się chleb mojego taty;))

    Reply
    1. Paula Author

      o właśnie teraz mieszkamy z takim szaleńcem który piecze codziennie chleb z polskiej maki jaką okazało się można tu dostać 😉 Podziel się przepisem i daj znać jak wyszło.

      Reply
      1. Bjuty

        wyszło bardzo smacznie :) tylko takie mleko bardziej się nadaje jako dodatek np do kawy czy zamiast mleka do naleśników 😉 bo samo w sobie jest bardzo neutralne, że tak powiem ;). A robił Łukasz – moczył migdały przez noc (100g), wody tylko tyle, żeby przykryć a potem to miksował, dodając 4 szklanki wody i filtrował przez jakieś drobniutkie siteczko (np takie do herbaty, niektórzy przez jakąś szmatkę filtrują). Za każdym razem wychodziło :)

        Reply

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *